Jajko – kariera dookoła świata
Wielu z nas będzie zdziwionych, jak wiele jest sposobów na przyrządzenie jajek. Najczęściej jemy jajka na miękko, na twardo czy jajecznicę – i już ten repertuar sprawia, że ślinka cieknie. Tymczasem jest jeszcze co najmniej kilka propozycji podania jajek, które mogą stać się prawdziwym przebojem na wielkanocnym stole. Czas na inspiracje z całego świata! Poleca szef kuchni Knorr, Piotr Murawski.
Po florencku
Podawane są na chrupiącej grzance, która pokryta jest podsmażonym szpinakiem. Na pieczywie znajduje się kluczowy element – gorące jajko w koszulce, a dopełnienie całości stanowi sos holenderski. Jajka w koszulce mają tę wielką zaletę, że przyrządzamy je bez tłuszczu i smażenia. Jednak argumentem koronnym w tej dyskusji jest fakt, że jajka po florencku to arcysmaczny pomysł na śniadanie, nie tylko od święta!
Po szkocku
To pomysł na przekąskę – niekoniecznie śniadaniową, natomiast idealną na Wielkanocne przyjęcie. Gotowane jajko obklejamy masą powstałą z wymieszania: drobno pokrojonej cebuli, mięsa mielonego, surowego jajka, soli, pieprzu, majeranku i bułki tartej. Następnie brązowe kule smażymy na głębokim oleju i podajemy przekrojone na pół, na ciepło lub zimno – efekt wizualny i smakowy gwarantowany.
Po wiedeńsku
Nazwa ta nie tyle sygnalizuje pochodzenie przysmaku, co podkreśla wykwintność sposobu podania. Jeśli chcemy jeść jajko po wiedeńsku, musimy wbić je do szklanki lub salaterki, a następnie naczynie zanurzyć w garnku z wodą i gotować na małym ogniu, aż jajko zetnie się do pożądanej konsystencji. Dno szklanki warto posypać przyprawami.
Po hiszpańsku, czyli Jajka Flamenco
Możemy spróbować również przekąski inspirowanej gorącą kuchnią hiszpańską – oto przepis szefa kuchni Knorr, Piotra Murawskiego, na Jajka Flamenco z dodatkiem fasoli, chorizo i ostrej papryki.
Jajka Flamenco
Składniki:
– 4 jajka
– 2 ząbki czosnku
– Esencja do duszonych warzyw Knorr
– 1 mała cebula
– 6 ugotowanych szparagów (mogą być mrożone)
– puszka fasolki czerwonej (mała)
– puszka kukurydzy (mała)
– pół szklanki przecieru pomidorowego
– 2 plastry szynki serrano
– 150 g pikantnej kiełbasy chorizo pokrojonej w kosteczkę
– 20 ml oliwy z oliwek
– ¼ łyżeczki ostrej papryki w proszku
Sposób przygotowania:
Posiekaj cebulę i czosnek, wrzuć wraz kiełbasą chorizo na rozgrzaną oliwę i zrumień.
Wrzuć kukurydzę, fasolkę i pocięte w mniejsze kawałki szparagi. Duś chwilę na małym ogniu.
Dodaj przecier, podlej kilkoma łyżkami wody i dodaj Esencję do duszonych warzyw Knorr. Duś na małym ogniu 15 minut.
W tym czasie przygotowuj kokilki do zapiekania: smaruj je oliwą i napełniaj przygotowaną masą pomidorową.
Do każdej kokilki wbij po 1 jajku, ale nie mieszaj zawartości.
Białko przykryj szynką, aby żółtko było odsłonięte, posyp ostrą papryką. Kokilki wstaw do gorącego piekarnika i zapiekaj 5-8 minut, aby ścięły się białka pod wędliną.
Źródło: materiały pochodzą ze strony infoWire.pl
Fot: freeimages.com