Polskie smaki w Wiedniu
„Stół Polski: ziemia, woda, las” – pod takim hasłem odbyło się w Ambasadzie spotkanie dla dziennikarzy kulinarnych i turystycznych, restauratorów i właścicieli hoteli zainteresowanych polskimi produktami regionalnymi i kuchnią polską.
Wykład na temat charakterystyki polskiej kuchni i pokaz slajdów prezentujących tradycyjne rodzime potrawy w ujęciu współczesnym przygotowała Monika Kucia, dziennikarka kulinarna z Polski. Kucia mówiła m.in. o najlepszych, nagradzanych i certyfikowanych produktach kulinarnych w Polsce, a także przedstawiła atrakcje związane z turystyką kulinarną do Polski – szlaki kulinarne, ich infrastrukturę – szeroki wybór gospodarstw agroturystycznych i restauracji.
– Jak smakuje Polska? Czymś chrupiącym i owocowym, czymś wędzonym i słonym, czymś fermentowanym i lekko kwaśnym, ale też czymś korzennym i słodkim – zaczęła swoją opowieść dziennikarka. – Profesor Jarosław Dumanowski, badacz historii wyżywienia w Polsce twierdzi, że cała dawna kuchnia polska była piernikowa, korzenna, trochę słodka, trochę pikantna. Pierniki to dziś pozostałość po tych smakach, relikt. Słynnym polskim daniem były ryby w piernikach. Ryby, zwłaszcza słodkowodne były zawsze naszym produktem flagowym.
Degustację z wyselekcjonowanych, najlepszych produktów z polskich gospodarstw rolniczych, pasiek i regionalnych wytwórni rodzinnych przygotowała szefowa kuchni Joanna Jakubiuk z Podlasia. Produkty przywiozła z Polski w większości pozyskując je gratis w ramach promocji od polskich wytwórców i producentów. Za co w imieniu Ambasady i austriackich gości bardzo dziękujemy.
Na stole znalazły się m.in.: fasola wrzawska, kumpiak podlaski, karp milicki, jabłka grójeckie, gęś owsiana kołudzka, suska sechlońska, wiśnia suszona z Ostrowa Wielkopolskiego, hyćka z folwarku Wąsowo, olej z góry Św. Wawrzyńca, czekolada z manufaktury czekolady w Łomiankach. Z napojów miód z pasieki Jarosa w Łazisku stworzony z okazji 1050-leciea Chrztu Polski, wino ze Srebrnej Góry oraz wóda Młody Ziemniak i wódka Krzeska.
Co ważne, zaprezentowano też gościom z Austrii polską zastawę stołową. Złożyły się na nią kryształowe szklanki i kielichy z Huty Julia, kamionkowe tace i talerze z Bolesławca, porcelanowe talerze i miseczki z Kristoff z Wałbrzycha, posrebrzane sztućce z Warszawskiej Fabryki Platerów „HEFRA”. Dziękujemy Hucie Julia, wytwórni w Bolesławcu, oraz w Wałbrzychu, za wypożyczenie elementów zastawy.
Zachęcamy do obejrzenia filmu o produkcji szkła w Hucie Julia w Piechowicach. Huta chętnie gości i oprowadza turystów:
Załączamy też adresy polskich szlaków i miejsc kulinarnych.
SZLAKI KULINARNE W POLSCE
Północ:
Szlak Kulinarny Centrum Gdyni
Szlak Tradycji i Smaku „ Niech Cię Zakole”
http://www.szlaktradycji.pl/
Południe:
Szlak Oscypkowy
http://www.poronin.pl/turystyka/szlak-oscypkowy
Na śliwkowym szlaku
http://www.nasliwkowymszlaku.pl/
Śląskie Smaki
http://www.slaskiesmaki.pl/
Wschód:
Białostocki Szlak Kulinarny
http://bialostockiszlakkulinarny.pl/
Zachód:
Poznański Kulinarny Szlak Miejski
http://www.kulinarnypoznan.pl/
Dziedzictwo Kulinarne Świętokrzyskie
http://www.dolinapsarki.pl/
SMACZNE MIEJSCA WARTE ODWIEDZENIA:
Rogalowe Muzeum Poznania
http://rogalowemuzeum.pl/
Muzeum Piernika
http://www.muzeumpiernika.pl/
Muzeum Chleba
http://www.muzeum-chleba.pl/
Muzeum Wsi Mazowieckiej w Sierpcu
Muzeum Narodowe Rolnictwa w Szreniawie
http://www.muzeum-szreniawa.pl/imuzeum/web/app.php/vortal/
Folwark Wąsowo
folwarkwasowo.pl
Pałac w Orli z szefem kuchni Maciejem Bartonem
http://www.facebook.com/orlapalac/
Źródło: Ambasada RP w Wiedniu (wieden.msz.gov.pl)
Fot: własność redakcji