Produkty fairtrade w Austrii.
Roczny obrót produktami fairtrade w Austrii zwiększył się w ubiegłym roku o 15 procent wobec 2013 r. i osiągnął wartość 149 mln euro. Wzrost ten się utrzymuje zarówno w porównaniu do wcześniejszych okresów, jak również wobec łącznego przyrostu obrotów handlu artykułami spożywczymi – komentuje Hartwig Kirner, prezes Fairtrade Austria.
Wobec najbardziej wzrostowego segmentu handlu tych produktów, tj. wyrobów regionalnych, fairtrade nie stanowi konkurencji: „każda długotrwała tendencja pomaga także produkcji traktowanej fair”. Oba trendy coraz bardziej wzajemnie uzupełniają się; większość produktów fair trade nie jest wytwarzanych w Austrii, tylko wobec cukru ma miejsce nakładanie się oferty. Największym zapotrzebowaniem cieszy się czekolada i wyroby cukiernicze, które prześcignęły niedawnego lidera – banany; na trzecim miejscu plasuje się kawa. Udział bananów fair trade w ogólnej sprzedaży wynosi w Austrii 20 do 25 procent, róż – ponad 30 procent, kawy 4-5 procent i czekolady ok. 5 procent. Największy wzrost sprzedaży zanotowano dla kawy i czekolady. W 2014 r. wyniósł on 2 390 ton kawy i innych gorących napojów (wzrost o 23 procent wobec 2013 r., obrót 12,5 mln USD.) Wolumen sprzedaży czekolady i wyrobów cukierniczych wyniósł w tym okresie 1 462 tony, co stanowi wzrost o 27 procent. Przyniósł on kooperatywom rolników 1,5 mln euro.
Konkurentami dla fairtrade są wg Kirnera wszystkie produkty wytwarzane konwencjonalnie. „Ponieważ im więcej [produktów] zostanie przestawionych [na fairtrade], tym lepiej dla chłopów”. Organizacja Fairtrade sama nie zajmuje się handlem, tylko pośredniczy między dostawcami i handlarzami albo producentami i kontroluje, czy płacone są premie oraz czy zachowane są standardy środowiska oraz łańcuch dostawców. Produkty faitrade nie muszą być automatycznie biologicznymi; w Austrii certyfikat bio posiada ich jednak 70 procent.
Klientami produktów fairtrade w Austrii są m.in. firmy Zotter, Meinl, Rewe, Heindl i Manner. Dla miejscowych producentów ważnym jest realizowany od końca 2014 r. program hamujący wąskie gardła dostaw kakao. Stwarza on także potencjał do wzrostu jego dostaw w ramach fair trade. Na w ten rodzaj produktu przestawił się też austriacki wytwórca wyrobów cukierniczych Niemetz. Wielcy producenci Ferrero, Mars i Nestle zapowiedziały, że do 2020r. również przestawią się na przetwarzanie kakao fair trade. Aktualnie ta forma produkcji i obrotu obejmuje zaledwie ok. trzeciej części łącznej sprzedaży kakao i innych produktów.
Źródło: wien.trade.gov.pl
Fot. freeimages.com